onsdag, september 25, 2024

Nye opplagstall for 2024

 Så kom også de nye opplagstallene fra MBL for første halvår 2024 og de viste at totalopplaget går tilbake med 1%, og det er drevet av fallet i både komplett (papir+digital) og papiropplaget.



Ikke uventet har det rene papiropplaget falt med 20% og det har jo blant annet med frekvensnedgang å gjøre.  Komplettopplaget er også i sterkt fall, mens digitalopplaget fortsetter å øke.



Den totale opplagsutviklingen siste ti år viser at det har vært en forsiktig vekst og så var opplaget på topp i første halvår 2022.   Konkurransen fra andre mediekilder er jo sterk, men vi får jo trøste oss med at totalt sett er gjennomslaget for redaktørstyrte medier ganske godt.



Avisene har vært dyktige med omstillingen til digitale abonnement. Utviklingen har vært formidabel over de siste 10 årene.  Det skyldes både vesentlig bedre produkter med utgangspunkt i digitale fortellinger, men også forenklet innlogging og ganske gode apper. 




Det er gledelig å se at det er sterk vekst i de små lokalavisene rent digitalt.  Vi ser også at de store regionavisene også har god vekst.  Verre er det for nisjemediene. 



Papirkomponenten er sterkest i de nasjonale nisjeavisene som Dagens Næringsliv, Finansavisen. Vårt Land, Klassekampen og Nationen, men for de nasjonale avisene som VG, Dagbladet og Aftenposten er den digitale andelen på over 80%.  Og så ser vi at papirandelen også er høy blant små lokale aviser. 




Vi ser at VG og Aftenposten er de største avisene i Norge.  Interessant er det også å se at Klassekampen er blant de største pluss at Bergensavisen også er på listen som den største nr 2 avisen. 

Jeg har jo i årevis blitt spurt om når det er slutt for papiravisen. Om vi ser på kurven som jeg har samlet på helt siden 1983 for papiravisen så er jo bildet ganske tydelig:  Det er ikke så mange årene igjen.  Dette er en ren fremskrivning av de historiske data, og vi kan se av kurven at trend og fremskrivning har passet ganske så godt.  Trendforklaringen er på 99%.  Men noen aviser kommer til å utgi papir en god stund til - så lenge det er økonomisk forsvarlig.  Men det røyner på. 




Papiropplaget de senere årene består av papir+komplett.  

Ingen kommentarer: