fredag, mai 16, 2025

Min gamle doktoravhandling i et litt nytt perspektiv

 I januar i år skrev jeg et blogginnlegg hvor jeg hadde latt KI-verktøyet NotebookLM fra Google ta for seg min mer enn 20 år gamle doktoravhandling om ledelse i aviser.  Den laget et kort sammendrag.  Men nå har jeg bedt den om å dra ut de viktigste elementene som kan ha betydning også i dag, og jeg må si at jeg er meget imponert over hva som kommer ut. Jeg ba Notebook komme med noen oppdaterte betraktninger på slutten. 

Jeg har jo i foredrag fleipet ofte om at det tok meg 11 år å komme fram til at konklusjonen av min avhandling var at "Det er bedre å jobbe i en god avis enn en dårlig" så er det faktisk en del forhold som er universelle og gjeldende den dag i dag.



Her er den oppdaterte versjonen fra Notebook - og jeg er ganske imponert over dette.

Avhandlingen "AN INVESTIGATION INTO LEADERSHIP PRACTICES AND PERFORMANCE OF NEWSPAPERS IN NORWAY AND SWEDEN" av Erik Wilberg er en studie som undersøker sammenhengen mellom lederpraksis og prestasjon i norske og svenske aviser. Selv om fokuset er på avisbransjen, angir forfatteren at studien også er relevant for ledelse i andre mediebedrifter. Avhandlingen er et resultat av over elleve års arbeid, og ble ferdigstilt i 2003. Studien søker å bidra til forståelsen av ledelse og prestasjon i denne spesifikke bransjen.

Essensen i avhandlingen kan oppsummeres slik:

  • Avhandlingen bygger på et forskningsmodell som kobler variabler for omgivelser (formell skanning), strategi (strategisk perspektiv), ledelse (målt med LPI-skalaer), struktur/ledermodell og prestasjon (objektiv og subjektiv, kalt robusthet).
  • Forskningsspørsmålet utforskes gjennom testing av flere hypoteser knyttet til disse variablene.
  • En sentral metode er en spørreundersøkelse blant redaksjonelle og administrative ledere i norske og svenske aviser, med en utvalgsstørrelse på 147 respondenter.
  • Hovedfunnene inkluderer at aviser med et mer formelt strategisk planleggingssystem har bedre prestasjon (H1). Dette funnet underbygges av at en strategisk prosess er viktig for å veilede avisens utvikling, skape bevissthet om endringer i markedet, og definere områder for endring og forbedring.
  • Konseptet "robusthet" defineres som en avis' evne til å tilpasse seg endringer i omgivelsene og næringslivet, og den bygges blant annet gjennom kvalitet på langsiktige mål, organisasjonsstruktur, økonomisk plattform, produkter/tjenester og kompetanse/kunnskapsbase. Studiet fant en sterk kobling mellom robusthetsvariabelen (subjektiv prestasjon) og objektiv prestasjon (økonomi og markedsutvikling).
  • Hypotesen om at aviser med høyere skår på lederpraksis (målt med LPI) har bedre prestasjon (H2) ble avvist for de fleste skalaer, med unntak av "Encouraging the Heart" (LPIENC) på visse nivåer. "Encouraging the Heart" innebærer lederpraksis som å rose, feire og vise anerkjennelse for medarbeideres innsats og bidrag.
  • Det ble ikke funnet signifikante forskjeller i prestasjon mellom aviser med enkeltleder- eller toledermodell (H3). Valget av ledermodell kan imidlertid føre til et komplekst internt politisk klima som er lite dekket i vanlig litteratur.
  • Det var heller ingen signifikante forskjeller i lederpraksis mellom norske og svenske aviser (H4), noe som indikerer likheter mellom de skandinaviske landene på dette området.
  • Det ble ikke funnet signifikante forskjeller i lederpraksis mellom redaktører og administrative ledere basert på deres hovedansvarsområde (H5).

Hva medieledere kan lære av denne avhandlingen i dagens situasjon:

Selv om avhandlingen ble skrevet i 2003, i en periode forfatteren beskrev som vanskelig for bransjen, og mediebildet har endret seg betydelig med digitalisering siden den gang, gir studien innsikter som fortsatt er relevante:

  • Viktigheten av systematisk strategisk arbeid: Funnet som viser at formell strategisk planlegging er koblet til bedre prestasjon er trolig enda mer kritisk i dagens raskt skiftende mediemarked. Den strategiske prosessen, som kildene beskriver som en "langrennskonkurranse" hvor retningen er satt, men man må fylle på energi underveis, er avgjørende for å kunne veilede organisasjonen, tilpasse seg endringer og definere fremtidige muligheter. Å ha en klar, nedskrevet strategi og en deltakende planleggingsprosess kan hjelpe mediebedrifter med å navigere i kompleksitet og usikkerhet.
  • Fokus på robusthet som prestasjonsmål: Avhandlingen påpekte allerede i 2003 at tradisjonelle mål som opplag ble mindre tilstrekkelige for å forklare suksess over tid. Konseptet robusthet – organisasjonens evne til å tilpasse seg endringer – er ekstremt relevant i dagens mediebransje som står overfor konstante teknologiske og markedsmessige omveltninger. Ledere bør derfor fokusere på å bygge og vedlikeholde robusthet gjennom sine langsiktige mål, fleksibel organisasjonsstruktur, solid økonomi, innovative produkter/tjenester og kontinuerlig kompetanseutvikling.
  • Betydningen av ansattmotivasjon og anerkjennelse: Selv om en generell sammenheng mellom lederpraksis og prestasjon ikke ble entydig bevist i alle aspekter, tyder funnene på at lederatferd knyttet til "Encouraging the Heart" (å oppmuntre hjertet) har en kobling til prestasjon. Avhandlingen fremhever at motivasjon er viktig, ofte basert på ikke-økonomiske faktorer som respekt, tilbakemelding, omsorg og utfordringer. Dette støtter synet om at medarbeiderne er en organisasjons største ressurs, et syn som "settes en dokumentert sannhet bak" av studien. I en bransje preget av endringspress er det avgjørende for medieledere å investere i og anerkjenne medarbeidernes innsats for å opprettholde engasjement og evne til omstilling.
  • Læring på tvers av roller og landegrenser (i Norden): Funnene som viser at det ikke er signifikante forskjeller i lederpraksis mellom norske og svenske aviser, eller mellom redaktører og administrative ledere (basert på hovedansvar), kan tyde på at effektive lederpraksiser er overførbare innenfor den skandinaviske mediekonteksten, uavhengig av nøyaktig posisjon. Medieledere i Norden kan derfor lære og la seg inspirere av praksiser og erfaringer fra hverandre.
  • Kontinuerlig kompetanseutvikling: Avhandlingen identifiserte allerede da kompetanseutvikling som en av de største utfordringene, spesielt innenfor team- og prosjektutvikling. Dette er like relevant i dagens komplekse og teknologisk drevne medievirkelighet.
  • Behovet for nye prestasjonsmål: Ettersom opplag som det viktigste suksesskriteriet er "fading", understreker avhandlingen behovet for å utvikle nye subjektive og objektive prestasjonskriterier. Dette er et pågående arbeid i mediebransjen i dag.

Samlet sett understreker avhandlingen at ledelse er kontekstuell, men identifiserer samtidig visse praksiser og strukturelle forhold som var knyttet til bedre prestasjon i avisbransjen tidlig på 2000-tallet. Leksjonene om viktigheten av strategisk prosess, bygging av organisatorisk robusthet, og fokus på ansattes motivasjon (spesielt gjennom anerkjennelse) synes å ha vedvarende gyldighet for medieledere som navigerer i dagens utfordrende landskap. Studien fremhever også behovet for mer forskning på ledelse i mediebransjen, et område den selv var "en av de første i sitt slag" til å utforske systematisk.



onsdag, mai 14, 2025

Medieundersøkelsen fra Nordiske Mediedager har mye interessant

Medieundersøkelsen 2025 som Respons Analyse har laget for Nordiske Mediedager har gjort en større analyse av medievirkeligheten blant journalister, redaktører og publikum.  Her er det mye interesssant materiale og jeg anbefaler alle interesserte å se nærmere på rapporten som er åpent tilgjengelig her

Jeg har latt ChatGPT lage et sammendrag som kommer nedenfor.  Her er det mange interessante trekk å vurdere.


Illustrasjonen er laget med ChatGPT

Hva skjer når virkelighetsbildene våre glir fra hverandre?

En fersk rapport fra Respons Analyse for Nordiske Mediedager 2025 (7-9.5) viser et bilde av norsk medievirkelighet der de viktigste aktørene – journalister, redaktører, unge og den voksne befolkningen – ser politikk og medier fra svært ulike ståsteder.

Forskjellene handler ikke bare om hvilke kanaler vi bruker, men også om tillit, opplevd balanse, samfunnsforståelse, nyhetsvegring og hva som faktisk påvirker stemmegivning.


🔍 Tillit: Høyt i redaksjonene – langt lavere blant unge

Redaktører (96 %) og journalister (93 %) har stor tillit til redaktørstyrte medier. Men bare 36 % av unge mellom 16 og 24 år sier det samme. Blant voksne over 25 er tallet noe høyere (62 %), men fortsatt langt lavere enn i redaksjonene.


📰 Opplevelsen av medienes rettferdighet: Et tillitsgap

Mens 77 % av redaktørene mener mediene gir en rettferdig dekning av politiske partier, er det bare 54 % av voksne og 42 % av unge som er enige. Mange unge (19 %) og voksne (20 %) svarer rett og slett "vet ikke" – et tegn på usikkerhet.


⚖️ Politisk slagside: Et vedvarende spørsmål

41 % av voksne mener mediene har en politisk slagside – og 36 % av de unge er enige. Blant redaktører er det kun 27 % som deler denne oppfatningen, og journalistene ligger midt imellom med 31 %.  Journalistere og redaktører lener seg mot venstresiden, mens publikum er på midten. 


🧯 Nyhetsvegring: Utbredt – og økende blant unge

58 % av unge oppgir at de unngår nyheter "ofte" eller "av og til". De opplever innholdet som overveldende, repeterende eller lite relevant. Men også i voksenbefolkningen er dette utbredt – hele 70 % svarer det samme.

Selv blant journalistene selv er nyhetsvegring overraskende høyt: 66 % oppgir at de unngår visse nyheter innimellom. Dette forteller oss at nyhetstretthet er en reell utfordring – også inne i redaksjonene.


👁️‍🗨️ Samfunnsrollen: Hvem holder hvem ansvarlig?

Tre av fire redaktører mener mediene holder politikere til ansvar. Bare 49 % av voksne og 42 % av unge sier seg enige. Dette speiler kanskje ikke svak innsats, men svak opplevelse – og dermed en fare for svekket legitimitet.


📱 Sosiale medier og influensere: Ulike verdener

  • 67 % av unge brukte sosiale medier til politisk informasjon siste uke. Bare 31 % av voksne gjorde det samme.

  • Når det gjelder hva som påvirker unge velgere, sier ungdomspolitikere:

    • Synlighet på SoMe: 55 %

    • Hva venner deler: 50 %

    • Hva influensere mener: 48 %

    • Debatter i tradisjonelle medier: kun 7 %

Hos voksne er bildet snudd: Debatter og partilederopptredener topper, mens influensere har minimal påvirkning (1 %).


🧭 Hva nå?

Det er lett å trekke på skuldrene og si "sånn er det bare" – men forskjellene vi ser handler om demokratiske kontaktflater, og om hvem som når hvem – med hva.

Når journalister og redaktører vurderer seg selv langt høyere enn befolkningen gjør, når unge i økende grad sier de ikke føler seg sett eller speilet, og når det er influensere og venner som former politisk ståsted mer enn Dagsrevyen, da må vi stille spørsmål:

Er det nok å produsere god journalistikk – hvis den ikke oppleves som relevant, rettferdig eller representativ?






mandag, mai 12, 2025

Bruksmangfoldsrapporten fra Medietilsynet

 Forleden lanserte Medietilsynet sin omfattende Bruksmangfoldsrapport.  Jeg har latt ChatGPT lage et sammendrag av hovedpunktene og også en utdyping av tillit til nyhetsmedier.  Her er sammendraget:




Sammendrag av "Bruksmangfoldsrapporten 2025" fra Medietilsynet, mai 2025:

Digitalt og papirbasert nyhetskonsum:

  • Digitale plattformer dominerer:
    Nordmenns mediebruk er stadig mer digital. Nettaviser har sterk posisjon med hele 58 % som leser nettavis daglig, mens bruken av papiraviser fortsetter å synke kraftig, med kun 15 % daglige brukere i 2024. Papiravisene brukes i hovedsak av eldre aldersgrupper.
  • Betalingsviljen øker digitalt:
    Betalt nettavis har styrket posisjonen sin markant siden pandemien, og i 2024 oppgir nesten halvparten av befolkningen (48 %) at betalt nettavis er blant deres viktigste nyhetskilder, en betydelig økning fra tidligere år. I tillegg har tilgang til digitale avisabonnementer økt betraktelig, med 48 % av befolkningen som har tilgang til helt digitale abonnementer i 2024.
  • Tradisjonelle medier reduseres:
    Tradisjonell lineær tv og radio er fremdeles viktige nyhetskilder, men bruken er synkende. I 2024 var daglig bruk av lineær-tv nede på 46 % og radio på 43 %.

Sosiale mediers rolle og utvikling:

  • Økt nyhetsbruk på sosiale medier:
    I 2024 finner 57 % av befolkningen nyheter på sosiale medier daglig, nesten like mange som leser nettavis. For yngre aldersgrupper er sosiale medier blitt en helt sentral informasjonsplattform.
  • Generasjonsskille i nyhetskonsumet:
    Yngre bruker i stor grad sosiale medier som sin viktigste nyhetsplattform, mens eldre fortsatt kombinerer tradisjonelle medier med digitale og sosiale medier. Blant de eldste er sosiale medier mest et tillegg, mens det hos yngre grupper ofte fungerer som hovedkilden til nyheter.
  • Tillitsgap mellom redaktørstyrte medier og sosiale medier:
    Selv om stadig flere henter nyheter fra sosiale medier, kan ikke disse konkurrere med redaktørstyrte medier når det gjelder tillit. Tradisjonelle redaktørstyrte medier (gratis nettavis, tv, betalt nettavis og radio) topper fortsatt listen over medier folk har mest tillit til.

Andre viktige utviklingstrekk:

  • Tilliten til redaktørstyrte medier fortsatt høy, men fallende:
    To av tre nordmenn hadde høy tillit til norske nyhetsmedier i 2024, men andelen med høy tillit er på vei ned, og flere er usikre enn tidligere.
  • Potensielt bekymringsfull utvikling:
    Rapporten advarer om at hvis yngre generasjoner fortsetter å bruke færre tradisjonelle nyhetskilder, kan det skape informasjonskløfter og utfordringer for demokratisk deltakelse. Dette er viktig å følge nøye, særlig med tanke på bekjempelse av desinformasjon.

Oppsummert viser rapporten at Norge fortsatt står sterkt når det gjelder mediemangfold, med høy digital modenhet og betalingsvilje for redaksjonelle nyheter, men utviklingen på sosiale medier krever oppmerksomhet for å sikre at kommende generasjoner har tilgang til pålitelige nyhetskilder.


Her er en utdypning om temaet tillit til norske nyhetsmedier, basert på funnene fra "Bruksmangfoldsrapporten 2025":

Generell tillit

Generelt er tilliten til norske nyhetsmedier fortsatt høy. Høsten 2024 oppgir 53 % av befolkningen at de har "ganske høy tillit", mens 13 % oppgir "svært høy tillit". Det betyr at to tredjedeler av befolkningen har høy tillit til norske medier. Imidlertid har andelen som oppgir "ganske høy tillit" gått noe tilbake, mens andelene som svarer "vet ikke" og "verken høy eller lav tillit" har økt noe.

Tillit til spesifikke mediekilder

  • NRK har den klart høyeste tilliten, med 79 % som sier de har svært høy eller ganske høy tillit. Denne tilliten har holdt seg relativt stabil siden målingene startet i 2019.
  • Aftenposten og lokale/regionale aviser ligger også høyt med en tillit på 64 % i 2024.
  • TV 2 opplever en liten forbedring med 58 % i 2024, en økning på 2 prosentpoeng etter et fall året før.
  • VG holder seg stabilt på 43 % tillit, mens Dagbladet opplever et betydelig fall, fra 40 % i 2019 til 26 % i 2024. 

 Lav tillit til sosiale og alternative medier

Tilliten til nyheter fra sosiale medier og alternative medier som Document.no er svært lav. Kun 2 % oppgir at de har høy tillit til nyheter fra Facebook, noe som er en nedgang fra 5 % i 2019. Hele 70 % oppgir lav tillit til nyheter på Facebook.

Økt usikkerhet rundt tillit

Det bemerkes også at usikkerheten omkring tillit til nyhetsmediene har økt. Flere enn tidligere svarer "vet ikke" eller "verken høy eller lav tillit". Dette kan tyde på at en økende andel av befolkningen er usikre på hvordan de vurderer medienes troverdighet, en situasjon som kan være påvirket av økt polarisering og kontroversielle saker som krigene i Ukraina og Midtøsten og politiske konflikter internasjonalt.

Internasjonal sammenligning

Norge ligger fortsatt høyt internasjonalt sett når det gjelder generell tillit til nyheter, og skiller seg klart positivt ut fra land med høyere polarisering som USA. Norge har en relativt liten differanse i tilliten mellom nyheter folk selv bruker og nyheter generelt, noe som anses som positivt for den offentlige debatten.

Tillit og demografi

Rapporten viser at høy alder, høy inntekt og høy utdanning korrelerer med høyere tillit til nyheter. Yngre under 35 år har betydelig lavere tillit til både nyheter generelt og til nyheter de selv bruker sammenlignet med eldre aldersgrupper.

Samfunnsmessige implikasjoner

En vedvarende høy tillit til redaktørstyrte medier er viktig for samfunnets evne til å motstå desinformasjon og opprettholde en åpen og opplyst offentlig debatt. Rapporten peker på at svekket tillit kan bidra til redusert mediebruk og økt fragmentering i samfunnet, med potensielt negative konsekvenser som økt polarisering og ekkokammereffekter.

Samlet viser funnene at tilliten til norske nyhetsmedier er høy, men under press, og at utviklingen særlig blant yngre grupper og i forhold til sosiale medier er noe som må overvåkes nøye fremover.