I løpet av de siste ukene og månedene har vi fått flere utspill på at avisene må nedbemanne og spare. Så sent som 28 september presenterte Polaris ytterligere besparelser på 31 redaksjonelle stillinger, og det kom på toppen av et allerede presentert spareprogram. Så nedbemanning, og omstilling er en del av det store bildet.
Bildet generert ved hjelp av Dall-eJeg kom til å tenke på en forskningsrapport jeg skrev i 2010 som het Ledelse i Motbakke. Idéen til den kom ved å følge et antall ledere gjennom året 2009, og hvordan de håndterte finanskrisen, som den gangen slo kraftig inn - ikke minst på annonsesiden. Jeg fulgte 10 ledere gjennom ett år og forsøkte å komme litt nærmere på hvordan de håndterte det som skjedde den gangen. I korthet var konklusjonen at det ble knallhard sparing i begynnelsen og litt lettere etterhvert - det vil si at det åpnet opp for noe mer langsiktig tenkning. Og at de ble utsatt for ulike utfordringer i det å lede mennesker.
Jeg tok for meg denne rapporten nå, og vil kommentere litt på noen av konklusjonene.
Et annen detalj er at av de 10 lederne dengang er det i dag bare to som er aktive i bransjen. Fire er pensjonister, tre er aktive i andre bransjer, og en er gått bort.
Jeg gjennomførte denne undersøkelsen ved at lederne først svarte på et generelt spørreskjema om ledelse, og så fikk de 6 såkalte "lederbobler" gjennom året der de skulle beskrive hvordan de hadde det på jobben med de foreliggende utfordringene. Det ble veldig mye hands-on gjennom året, men det ble ikke observert store endringer i grunnleggende lederadferd. Det lå ganske fast. Det var en del ledere som slet med enkelttilfeller med utfordringer med medarbeidere i en tid der det ikke var så god tid til spesialløsninger. Det var også til tider spenninger i forholdet mellom enkeltaviser og konsernene.
I løpet av året kom det fram noen interessante enkelttemaer. Ett av dem har kanskje også like stor relevans i dag - nemlig forståelse av situasjonen. I tiden fra 2010 og til i dag har vi vel fått tydeliggjort mer enn noen gang at avisenes omgivelser er drastisk forandret. I 2010 var det papiret som rådde grunnen fremdeles, og det er det jo slett ikke idag. Så jeg tror at omgivelsesforståelsen gjennom dette i dag er bedre.
Lederne den gang var typisk orientert mot en demokratisk lederstil og det er nok gjeldende i dag også. Jeg tror man må jobbe mye med å få til forståelse for den nye konkurransesituasjonen.
Underveis i året gjorde jeg noen tilleggsintervjuer med ledere utenfor selve prosjektet, og jeg samlet opp synspunkter til en liste over gode råd til ledere.
Her er listen - med noen supplerende kommentarer:
- · Stayerevne er viktig
- · Godt kollegialt miljø er viktig
- · Legitimitet kan tas med fra tidligere jobber
- · Viktig med perspektiv i all kommunikasjon (henge det opp i noe overordnet)
- · Aviser har vært dårlige på innovasjon (Dette er bedre nå i 2023)
- · Kannibalisering er ikke bare av det onde
- · Internkommunikasjon er en krevende oppgave
- · Problemet har vært at det har vært for få som slutter i bransjen – nytt blod trengs, (Her er nok virkeligheten i 2023 annerledes - det har vært flere nedbemanningsprosesser siden 2010)
- · Kommunikasjon må kobles med tydelighet
- · Man må møte de menneskene som har det tøft.
- · Utfordring i å fjerne subkulturene
- · Det må være lov å slå ned på ting som ikke er bra.
- · Erkjennelse av at alle endringer får konsekvenser – ingen frisoner.
- · Det oppleves et sug etter å få tatt beslutninger. Motvirke beslutningsvegring.
- · Glem aldri å gjenta målene – de glemmes selv om de er der. (Dette tror jeg er et viktig punkt fremdeles. Det er hektiske tider og kan være lett å miste målet av syne.)
- · Knytte endringer opp mot mål (vi gjør dette tiltaket fordi det gjør det lettere å oppnå målet om x)
- · Åpenhet i prosesser er viktig.
- · Det å være lenge i jobben gir en viss trygghet – det gjelder bare ikke å bli blind.
- · Velg dine kriger.
- · Ha noen gode lederprinsipper (lær deg selv å kjenne) som du er trygg på.
- · Iblant må man slutte å ville så mye – man må velge noe (= strategisk fokus)
- · Faremoment i at nye beslutninger fattes på grunnlag av tidligere beslutninger (det som kalles stiavhengighet eller path dependency).
- · Ikke alle prosesser er rasjonelle – det kan det være vanskelig å leve med.
Jeg synes det var mye klokt her. Og mye som gjelder fremdeles.
Interesserte kan få rapporten ved å sende meg en mail på erik,wilberg@gmail.com
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar