Lykkefølelse og rikdom. Som min gamle far sa med glimt i øyet: "Det er bedre med mye og godt, enn lite og dårlig" - eller som jeg har fanget opp fra Sverige: "För mycket är för mycket, men lagom är mycket för lite.".
Denne europeiske sosiale studien (ESS Social Study) er virkelig en skattkiste for oss tallnerder. Jeg koser meg med å kjøre data fra denne databasen inn i SPSS og se på forskjeller mellom landene. Det er respondenter fra 29 land og antallet svar er nesten 50.000. Så her er det mye snacks.
I dag har jeg sett på sammenhengen mellom hvor lykkelig man er (How happy are you?) og betydningen av å være rik og eie dyre ting (How important is it to be rich and own expensive things?).
Man kan vel tenke seg i utgangspunktet at det ikke er slik at man blir lykkeligere av å være rik - og det viser seg at det ikke er noen positiv sammenheng her:
I de landene der man er mest lykkelig er det heller ikke noe sterk betydning av å være rik, men vi ser noen land der det har relativt større betydning og som også ligger lavere på skalaen. Dette er i større grad østeuropeiske land.
Går man i en litt annen retning kan man se at det er en klar sammenheng mellom lykkefølelsen og hvor ofte vi har mulighet til å være sammen med venner og kolleger. Og det er jo noe å tenke på i disse pandemitider. I de landene der man er mye sammen med venner og kolleger er lykkefølelsen generelt høyere.
Det er jo interessant at dette er på tvers av land. Vi ser at det er to land som er Outliers her - helt til venstre (Ungarn) og nederst i diagrammet (Bulgaria).
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar