I disse tider med et mangfold av usikkerheter tok vi også med et spørsmål om bekymring rundt egen økonomi. Med rekordhøye strøm og bensinpriser, økende matvarepriser og flere rentehopp i vente er det vel bare å tenke seg at bekymringene om egen økonomi er til stede. Som sagt ble undersøkelsen gjennomført i juni i år med et landsrepresentativt utvalg (N=1018).
Finans Norge presenterte rett før sommeren (mai) sitt forventningsbarometer som fanger opp publikums forventninger til egen økonomi. Og til tross for høykonjunktur og lav ledighet så har forventningene stupt.
Kilde: Finans Norge.Som du ser av diagrammet har det vært to dipper på rappen - pandemien og nå den siste med strømpris etc. Vi som har levd en stund kjenner igjen flere av krisene bakover, som bankkrisen tidlig på 90-tallet og finanskrisen i 2008/9. Men nå altså en "urokrise".
Vi har målt dette på en skala fra 1 til , hvor 1 = svært lite bekymret og 5 = svært bekymret. Så er tallverdiene 1 og 2 slått sammen til Lite, 3 = Middels og 4 og 5 er Svært bekymret.
Basert på kjønn og alder får vi følgende diagram:
Vi ser at 35% - litt over en tredjedel - er svært bekymret for utviklingen i egen økonomi. Vi ser at det er aldersgruppen 40-49 som er mest bekymret med 42% og 60+ minst bekymret med 27%.
Kanskje er det bedre å se disse tallene gjennom linsen for livssituasjon. YouGov har en inndeling i sosiodemografisk gruppe som har følgende definisjon:
Og kjører vi data etter denne inndelingen får vi følgende resultat:
Som vi ser av diagrammet er det ro i sjelen hos pensjonistene. Nesten 50% har ingen bekymringer med økonomien. Mens derimot gruppen voksen familie, som man kan tenke seg er familier med tenåringsbarn og som sikkert også har høy gjeldsgrad, har et nivå på 41% som er svært bekymret. Jeg synes det er et uttrykk for en sårbarhet at mer enn en tredjedel har økonomiske bekymringer. vi ser også at gruppen Før Familie - som er eneboende uten barn, kanskje studenter, er på et ganske høyt nivå.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar